Oroande – men glädjande – svar om larm i äldrevården

Jag ställde idag en fråga till Ronnie Palmén (m), ordförande i Vård- och omsorgsnämnd Öster, om problemen med larmsystemet på Sirishof. Svaret var mycket bra och det visar sig att frågan är mycket mycket större än vad jag anade när jag frågade, än vad Ronnie anade när han fick frågan – och vad personalen anade när de beskrev problemet för mig när jag tillbringade en dag med personal och pensionärer på en avdelning på Sirishof för två veckor sedan.

Personalen beskrev hur det larm som finns på Sirishof fungerar dåligt, är opålitligt och bidrar till ökad stress. All personal ser hela tiden alla larm, vilket dels gör att larmet riskerar överbelastas och dels gör att personalen riskerar missa de larm som är verkligt viktiga.

Larm i äldrevården är viktiga för tryggheten för de äldre, men de är också viktiga för att personalen ska kunna arbeta effektivt och samarbeta kring de behov de äldre har. Ett larm som fungerar väl gör äldre får hjälp när något händer, att personal kan rycka in och hjälpa varandra och att skattebetalarnas pengar används så bra som möjligt för att öka kvaliteten i äldrevården.

Jag frågade därför Ronnie Palmén: ”Känner du till personalens kritik mot larmsystemet på Sirishof?” och ”Avser du att vidta några åtgärder med anledning av personalens kritik mot larmsystemet?” Ronnies svar visade att problemet gäller de flesta larm i kommunen. Därför har han, tillsammans med Gunhild Wallin (ordförande i Vård- och omsorgsnämnd Väster), tagit initiativ till att frågan lyfts rejält. Och det är bra.

Jag måste berätta för personalen på Sirishof att deras fråga var så stor, och fick så stora konsekvenser. Tänk vad bra det är att träffa personal och pensionärer. Och tänk vad bra att de säger ifrån och berättar om problemen för oss politiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *